Cum joci la ruletă – tipuri de ruletă și mize posibile

Ruleta este unul dintre cele mai populare jocuri de noroc, dacă nu chiar cel mai popular. Este preferata căutătorilor de suspans și adrenalină, deoarece presupune o încercare a norocului pentru a miza corect. Există mai multe tipuri de pariere care se pot face, de la parierea pe coloană sau duzină, până la parierea pe număr pentru cei care vor să își asume riscuri și să aibă șanse la câștiguri mai mari. Jocul de ruletă este unul foarte simplu, ușor de învățat și înțeles, însă este important să știi și ce fel de ruletă joci, pentru a putea paria corect.

Mai jos, ai la dispoziție informații de bază în jocul de ruletă, de la regulile de pariere, până la ce tipuri de ruletă există și diferențele dintre ele.

Cum se joacă la ruletă?

Jocul de ruletă are un cartonaș cu posibilitățile de pariere disponibile (negru/roșu, par/impar, prima coloană, etc). La începutul jocului, în timp ce dealerul învârte ruleta și plasează bila pe aceasta, se plasează pariurile. Fiecare jucător alege jetonul corespunzător sumei pariate și îl așează pe cartonaș în zona dedicată. Când ruleta este aproape de oprire, dealerul va anunța încheierea plasării mizelor și va anunța rezultatul.

Dacă numărul pe care a picat bila se încadrează în una sau mai multe din categoriile pariate de tine, atunci ești norocos. Valoarea câștigului variază în funcție de tipul de miză făcut. Unele mize, precum cele pe negru/roșu sau par/impar au o valoare mai mică de câștig, pe când cea de tip divizat sau miza colaterală oferă un câștig mai mare.

Poți plasa mai multe pariuri la începutul jocului, iar opțiunile sunt foarte multe. Poți miza pe un număr, pe un careu, pe una dintre cele 3 duzine (serii de câte 12 numere), pe coloane (serii tot de câte 12 numere). Poți paria că numărul pe care va pica bila va fi negru sau roșu, par sau impar, cuprins între 1 și 12, 1 și 18 sau 19 și 36. Pentru a paria o miză împărțită, adică pe două numere, poți așeza jetonul pe linia dintre acele numere. Poți paria și pe 3 numere adiacente, plasând jetonul pe linia exterioară acestora.

În varianta americană, există și miza pe 5 numere, care cuprinde 0, 00, 1, 2 și 3, poți paria pe 6 numere dacă așezi jetonul pe linia exterioară de la baza celor 2 linii alese. Poți face orice combinație de numere pentru plasarea pariurilor și este posibil să existe o variantă de a o putea miza. Pentru ca un pariu la ruletă să fie valabil, este nevoie ca jetonul corespunzător să fie plasat explicit pe masa de joc.

Ce tipuri de ruletă găsești în cazinouri?

Cele mai cunoscute tipuri de ruletă sunt ruleta europeană, ruleta americană și ruleta franceză. Mai jos poți găsi și câteva informații despre fiecare tip de ruletă.

  • Ruleta europeană este cea mai răspândită formă a jocului de ruletă. În această versiune, există 37 de numere, de la 0 la 36 și este foarte apropiată de varianta originală de joc.
  • Ruleta americană are un număr în plus și anume 00.
  • Ruleta franceză a fost prima variantă apărută și diferă în ceea ce privește culorile mesei de joc și distribuirea zonei de pariere exterioare. În varianta aceasta, zonele de pariere exterioare sunt distribuite pe ambele părți ale mesei.

Care este posibilitatea de câștig la fiecare miză?

Unele mize sunt mai riscante decât altele și de aceea au o cotă pe plată mai mare. Cota de plată reprezintă indicele cu care este înmulțit pariul inițial, rezultând posibilul tău câștig de pe urma unei mize pariate. Iată cotele de pariere ale unora dintre cele mai populare mize:

  • Miza divizată (pe două numere) oferă o cotă de plată de 17 unități la o unitate mizată.
  • Miza pe trei numere sau colaterală oferă o cotă de plată de 11 unități la o unitate.
  • Miza pe careu are o cotă de plată de 8 la 1.
  • Miza pe 5 numere are o cotă de plată de 6 la 1, dar o marjă a casei de 7,89 de procente.
  • Miza pe 6 numere sau pe linie plătește un câștig de 5 la 1.
  • Prima, a doua și a treia duzină, precum și fiecare dintre cele 3 coloane au o cotă de plată de 2 la 1.
  • Mizele pe par/impar, roșu/negru, mare/mic au o cotă de plată de 1 la 1.

Jocul de ruletă este unul rapid, cu reguli simple. Ca să poți juca într-un stil propriu este nevoie să alegi mai întâi varianta de joc potrivită ție, europeană, franceză sau americană. Odată cu experiența de joc și cu antrenarea intuiției, vei deveni mai bun la plasat pariuri și îți vei putea dezvolta chiar numere sau combinații sigure pentru pariu.